Horizont 2020

Horizont 2020 je Okvirni program Evropske unije za istraživanje i inovacije, odnosno finansijski instrument kojim se uvodi Unija inovacija, ključna inicijativa EU usmerena na povećanje konkurentnosti EU, omogućavanje održivog ekonomskog rasta i stvaranje novih poslova.

Program Horizont 2020 traje 7 godina (od 2014. do 2020. godine) i za njega je predviđen budžet od skoro 80 milijardi evra, ne računajući privatne investicije koje bi ovaj program mogao privući. Horizont 2020 predstavlja najveći program EU usmeren na istraživanje i inovacije, i kao takav predstavlja izvanrednu priliku i za naučnike, inovatore i istraživače i poslovne subjekte iz Srbije.

Program se fokusira na uklanjanje prepreka inovacijama, pre svega inovacijama bliskim tržištu i unapređenje saradnje javnog i privatnog sektora u sprovođenju inovacija. Program Horizont 2020 otvoren je za sva fizička i pravna lica iz zemalja EU i partnerskih zemalja, prethodno registrovana na portalu za učesnike (Research Participant Portal), ima pojednostavljenu strukturu koja omogućava učesnicima da se fokusiraju na svoj rad i da, uz smanjenu birokratiju, realizacija projekata bude efikasnija uz brže ostvarivanje rezultata.

Horizont 2020 program se sprovodi kroz dvogodišnje radne programe, koje priprema Evropska komisija, u kojima se bliže određuju oblasti za finansiranje istraživanja i projekata, kao i ostale značajne teme. Trenutno je važeći Radni program 2016 – 2017. godine.

Horizont 2020 se sastoji iz tri osnovna dela:

1. Izuzetnost u nauci – čije aktivnosti imaju za cilj jačanje i širenje naučne izuzetnosti EU. Ovaj deo obuhvata: Evropsko istraživačko većeProgram Marija Sklodovska KiriBudućnost i tehnologije u povoju, kao i Istraživačke infrastrukture.

2. Liderstvo u industriji – ima za cilj da ubrza razvoj novih tehnologija i inovacija koje će biti ključne za poslove sutrašnjice. Podrazumeva: Liderstvo u oblasti naprednih i industrijskih tehnologijaPristup finansijama rizika, i Inovacije u malim i srednjim preduzećima.

3. Društveni izazovi – u kojima se ogledaju politički prioriteti Strategije za Evropu 2020, kao i teme bitne za građane Evrope i sveta. Sredstva će se pre svega usmeravati na istraživanja u oblastima zdravstva, demografskih promena, bezbednosti hrane, održive poljoprivrede i šumarstva, klimatskih promena, zelene ekonomije, bioekonomije, bezbednosti društva itd.

Za više informacija o programu Horizont 2020 možete posetiti zvaničnu internet prezentaciju programa, kao i zvaničnu internet stranicu za Srbiju.

U slučaju nejasnoća i nedoumica, možete konsultovati rečnik pojmova namenjen učesnicima, kao i vodič za program Horizont 2020.

sr_RSСрпски језик